23. marraskuuta 2011

Talvielämää ulkona

Olin tuossa yksi päivä kaupunilla ja silmiin osui jatkuvasti kauniita talvi-istutuksia ruukuissa. Oli valkoisia le- ruukkuja havuilla, perinteisiä puksipuu ja tuijaruukkuja ja sitten oli hiukan pidemmälle vietyjä istutuksia. Kuvasin kännykällä muutaman kauneimman ja ehkä sellaista josta voisimme kaikki saada ideaa tai ajatusta omalle parvekkeelle tai pihalle. Laitan muutaman työohjeen ja materiaaliluettelon joista näitä voi itse rakentaa. Kannattaa miettiä kokonaisuutta, ruukkua, parveketta, ja oksien pinnan värejä ja muotoja mitkä sopisivat parhaiten omaan istutukseen.

- Sammal ja rahkasammal
- Jäkälä
- Kuusi ja mänty
- Liekoa
- Paju ja koivu
- Lehtikuusi ( on rauhoitettu mutta maasta saa kerätä)
- Erilaiset kuusen kävyt ( lehtikuusi, sembra, etc.)


Puksiruukku

Tämä voi tehdä vain tavallisen istutuksena. Muista vuorata ruukku styroksilla ja muovilla ja tehdä pohjaan reijät jotta ylimääräinen vesi valuu pois ruukusta eikä siko sitä.



Risuruukku


Täytä ruukku mullalla ja taputtele multa tukevasti. Työnnä maalatut tai luonnon väriset( oman maun mukaan spraymaalia) oksat tukevasti ruukkuun pystyyn. Kun kaikki oksat on sijoitettu paikoilleen(täyttö sisältä ruukun reunoja kohti) voit lisätä pohjaan joko sammalen tai jäkälän. Mitään ihmeellistä kiinnikkeitä et tarvitse, ainoa haitta on että keväällä pääsiäisen korvilla linnut alkavat nokkia sammaleita irti pesätarpeiksi. Ja silloin tiedät että on aika vaihtaa ruukkunarsisseihin.



Tuijaistutus

Istuta tuija normaaliin tapaan ruukkuun. Peitä multa joko sammalella tai jäkälällä. Voit tehdä risuista oksanippuja rautalangan avulla ja sijoitella ne koristeeksi tyvelle. Näihin istutuksiin on lisätyy myös oksia pystyyn havujen taakse sekä kaarmasta tehtyjä tähtiä. Kaarnatähtiä voit tehdä ihan saksilla tai mattoveitsellä ja paparimuotilla.


Muotoon tehty jäkäläkuusi ja pallo

Näyttää vaikeammalta kuin on! Pohjalla on kanaverkkoa jota saa jokaisesta rautakaupasta, osta samalla ohutta rautalankaa kerä. Kerää sammal tai jäkälä valmiiksi pahvilaatikkoon levyiksi. Muotoile kanaverkosta ruukkuusi sopiva kartio ja pallo. Ota ohutta rautalankaa ja ala kieputtamaan sitä palloa/ kartiota ympäri niin että sammal/ jäkälä jää kanaverkon ja rautalangan väliin kierros kierrokselta. Ota pala ja sivu kerrallaan. Tätä pitää hieman harjoitella niin löydät oikean tekniikan. Tahtoessasi voit sujauttaa joukoon myös talvivalot niin johdot eivät näy päälle ja valo tulee tyyllikäästi eri tasoissa esille.