19. joulukuuta 2011

Joulu tuoksuu suklaalta, kanelilta, vanilijalta

Niin, ei olisi Joulu mitään ilman suklaata. Meillä koko perhe fanittaa suklaata eri muodoissa. On kakkua, moussea, kaakaota, tryffeleitä ja ihan mitä keksitään. Suklaata on kaikkialla. Itse siihen kerkeää kyllästyäkin mutta ihmettelen missä menee muiden raja.


Nyt on kuuset noudettu metsästä ja suurin osa lahjoista hankittu sekä jotain pikkuista siivoustakin on tehty. Meillä ei tehdä sellaista perinteistä joulun siivousta jossa kaikki kaapit ja nurkat luututaan ikkunoita myöten. Anteeksi, mutta EI EI EI. Kyllä matot kopistellaan ja lattiat pestään ja laitetaan puhtaat tekstiilit mutta siihen se sitten jääkin. Minä keskityn siis kynttilänvaloon ja Joulu Radioon , lahjojen pakkaukseen ja leivontaan. Namien tekemiseen saa tuhlattua kivasti aikaa, rahaa ja vaivaa, mutta mikäs siinä kun tykkään tehdä. Kukin käyttää aikansa miten lystää ja minä en stressaa mokoman nurkkien jynssäyksen takia. Siivota joutuu keväämmällä muutenkin kun aurinko alkaa paistamaan niin sitten viimeistään. Nyt siis nautitaan kaikesta käsillä väkertämisestä ja koristelusta.

Laitan tähän muutaman ihana Jouluherkun pöydästämme. Voin todeta että helppoja ovat tehdä ja ihan äärimmäisen herkullisia.


Suklaatryffeli



125 g kookosrasvaa , 1 muna , 1½ dl tomusokeria , ½ dl kaakaojauhetta 1 tl vanilliinisokeria 1 rkl konjakkia , amarettoa, likööriä, tai peräti vanilija vodkaa...

Sulata kookosrasva kattilassa ja anna jäähtyä haaleaksi. Vatkaa muna ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää siivilöity kaakaojauhe, ( tai konjakki tai molemmat ) ja vanilliinisokeri vaahtoon. Vatkaa voimakkaasti joukkoon jäähtynyt kookosrasva esimerkiksi sähkövatkaimella. Laita seos pursottimeen tai muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota seos pieniin makeisvuokiin. Voit tehdä tryffelit myös toisin: Ota jähmeäksi jäähtyneestä seoksesta teelusikalla nokareita käteen ja muotoile palloiksi. Kierittele tomusokeri-kaakaojauheseoksessa tai jossain pähkinämurskassa tai nonpparelleissa.
Säilytä tryffelit viileässä.

Pipari muffiinit

(noin 20 kpl) : 75 g voita tai leivontamargariinia , 1 1/2 rkl piparkakkumaustetta , 3 dl vehnäjauhoja , 1 1/2 dl sokeria , 1 rkl vaniljasokeria , 1 1/2 tl ruokasoodaa , 1 tlk (200 g) ranskankermaa , 1 dl tummaa siirappia ,
1/2 dl kermaa
Koristeluun tarvitaan 3 dl tomusokeria ,1–2 rkl vettä ja nonparelleja tms. koristeita.Lisäksi pieniä muffinivuokia. Pane uuni kuumenemaan 225-asteiseksi. Sulata rasva ja lisää joukkoon piparkakkumauste tai mikä vielä parempaa niin lainaa arabialaisen maustekakkureseptin mausteet tähän ( siis paljon herkullisempaa) . Anna jäähtyä. Sekoita keskenään kuivat aineet. Yhdistä kulhossa ranskankerma, siirappi, kerma ja rasva. Sihtaa joukkoon jauhot ja sekoita hyvin. Asettele pellille muffinivuoat ja jaa taikina niihin kahden ruokalusikan avulla. Jätä hieman kohoamisvaraa. Nosta pelti uunin keskiosaan ja paista 12–15 minuuttia, kunnes muffinit ovat tikulla koetettaessa kypsät ja kauniisti ruskistuneet. Koristele jäähtyneinä.  Voit tehdä muffineista myös pienenpieniä kuvan tapaan. Tee taikinaa puolikas annos. Laita taikinaa leivinpaperisiin karamellivuokiin. Paista 7–10 minuuttia. Tarkkaile kypsymistä. Puolikkaasta taikinasta tulee 30–40 pientä muffinia.

Joulutoffee

n. 30 pientä toffeeta

2 dl kuohukermaa, 2 ½ dl Taloussokeria, ½ dl Fariinisokeria,
1 tl Vaniljasokeria, 50 g voita


Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä usein sekoitellen noin 20- 40 minuuttia, kunnes seos sakenee. Jaa massa pieniin alumiinisiin makeisvuokiin ja nosta jääkaappiin. Tässäkin makeismassassa toimi loistavasti omat lisukkeet , eli tuonne voi sekoittaa ihan mitä itse tykkää; Tumma kaakao tai suklaarouhe, mantelirouhe tai lastuja, amarettoa tai muuta hyvää likööriä. myös erilaiset myslit toimivat hyvin, samoin kuivatut hedelmät ja marjat! Yllättäen meillä tykätään eniten kerma- ja suklaanekuista.

Arabialainen maustekakku
tai herkkukakku ylipäätänsä




3.5 dl sokeria, 200g voita, 3 munaa, 5 dl jauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 3 tl vanilijasokeria, 1 tl muskottia, 4 rkl kaakaota, 1 tl suolaa, 1/2 sitruunan mehu ja kanelia vaikkapa 1-2 rkl ja lopuksi 2 dl kermaa. Jos haluat tehdä suklaakakun, niin jätä mausteet pois ja vaihda tilalle 1/2 dl tummaa aitoa tummaa kaakaota ja raasta + 1/2 levyllinen suklaata jauhon joukkoon.
Vatkaa sokeri + huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää kanamunat yksitellen. Tämä on peruspohja kaikille ihanille kakuille + 5 dl jauhojen kanssa. Jauhojen joukkoon sekoitetaan kaikki kuivat ainekset ja lisätään puuhaarukalla sekoittaen muuhun seokseen. Lisäile lopuksi kerma+ sitruunan mehu  joukkoon ja jatka sekoittamista puulastalla niin että kakkumassa on tasainen. Paistauunissa 160- 170 astetta n. 1.2h ja jätä jälkilämpöön pikkuiseksi ajaksi. Nämä kakut ovat parhaita muuten vasta 2-5 päivän päästä ja itse leivon ne noin viikko ennen joulua. Säilyy viileässä hyvin viikko tolkulla. Josteet suklaakakun niin kannattaa kuorruttaa kakku vielä sulkaalla tietenkin. Siihen tarvitset 1/2 - kokonaisen tumman suklaalevyn ja 50g voita. Anna voin sulaa hiljalleen miedolla lämmöllä  kattilassa ja lisää joukkoon suklaapalaset. Sekoita tätä keitosta herpaantumatta koska sulkaa palaa pohjaan äärimmäisen helposti. Kun voi ja suklaa ovat sulaneet, voit kaataa sen suoraan kakun päälle.
Helppoa kuin mikä ja nam, ihan mahdottoman herkullista



Herkkusinappi Jompan tapaan

Tämä resepti kuuluu ihanalle työkaverilleni Jompalle.
Itse en ole sitä tehnyt vielä mutta mutta... niin kovia kehuja on sadellut joka puolelta 
että on ihan pakko lisätä suosikkeihin.

1 1/2 dl sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl kuohukermaa
1-2 munaa
1 tl viinietikkaa
2-3 rkl konjakkia


Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilan pohjalla. Lisää joukkoon kerma ja munat. Kuumenna kokoajan sekoittaen, kunnes seos alkaa saostua ja kiehahtaa. Lisää jäähtyneeseen sinappiin viinietikka ja konjakki. Kaada sinappi tölkkeihin ja anna maun tasaantua jääkaapissa pari päivää. Reseptistä tulee muutama pienehkö purkki, hieman purkin koosta riippuen.