26. huhtikuuta 2012

Magnolian tuoksua



Magnoliat – nämä kevään upeat kukkijat, ihmettelen että näitä ei näy puutarhoissamme enemmän?

Parhaimmillaan magnoliat ovat keväällä, kauneimmillaan ne ovat kukkiessaan, tosin monella lajikkeella on myös kauniit lehdet. Kukkia on monenlaisia, on kuppimaisia, vaasinmallisia, tulppaanimaisia kukkia. Väreissä löytyy keltaisia, valkoisia, roosaa ja purppuranpunaista, oma suosikkini on tietenkin lumen valkoinen. Kaikki kukat ovat kuitenkin kauniin yksinkertaisia, jotkut kukkivat ennen kuin lehdet ovat puhjenneet, ne ovat kuin perhosia paljailla oksilla. Kukkanuput ovat pehmeän nukan peitossa, nuput kehittyvät jo edellisenä kesänä ja nukka suojaa niitä kevään pakkasilta. Ne sulattavat katsojan sydämen kauneudellaan ja tuoksullaan.


Japanin Magnolia

Kukkii toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Tähtimäiset, valkoiset kukat ovat suuria (10-15cm) ja voimakastuoksuisia. Lajista kasvaa ajan mittaan 5-8m korkea, pystykasvuinen puu. Japaninmagnolia kuuluu kestävämpiin magnolioihin ja on menestynyt hyvin aina Keski-Suomessa asti.




Tähti Magolia (Magnolia Stellata)

Yksi varmimmista menestyjistä puutarhassamme voisi olla tämä Magnolia. Se on pieni 1-1,5m korkea pensas joka kukkii toukokuun alussa puolikerrotuin vaaleanpunaisin tai valkoisin kukin.