7. toukokuuta 2012

Hyvä paha sammal

Puutarhan varjoisassa nurkassa hyvinkin hoidettu nurmikko peittyy ajallaan sammaleeseen. Parempi kuin kamppailla vastaan, on vaihtaa asennetta ja myhäillen myötävaikuttaa sen valloituksiin. Sammal kuuluu suomalaisen puutarhan siimekseen- halusimme sitä tai ei.



Erilaisia sammalia ei voi ostaa taimikaupasta, mutta useimpien tavallisten luonnonsammalien lisääminen onnistuu vähällä vaivalla. Varjoon tarkoitettuja sammalia kerätään varjosta, aurinkoon tarkoitettuja auringosta.Sammalmättäät pestään ja silputaan hienoksi massaksi ja sekoitetaan mukaan esimerkiksi piimää tai olutta. Sammalmassa levitetään kostutetulle sanomalehdelle tai suoraan kohteeseen esimerkiksi betoni- tai kivimuurille sentin paksuiseksi kerrokseksi.



Sammal voi olla kaunis esimerkiksi kivikkokasvina. Vaikka sammaleet usein viihtyvät kosteassa ja varjoisassa paikassa, kestää esimerkiksi kivikynsisammal kuivuutta. Syvänvihreä peite on myös näyttävä väriläiskä sellaisessa paikassa puutarhaa, jossa se ei joudu kulutukselle alttiiksi.