20. syyskuuta 2012

Syksyn satoa



Ihana mustaherukkahillo

Huuhdo peratut mustaherukat hyvin ja valuta. Laita kattilaan, lisää hieman vettä, anna olla hiljaisella lämmöllä, sekoita välillä. Kun marjat alkavat soseutua voit lisätä lämpöä hieman ja kun kiehuminen alkaa lisää hillosokeri. Ennen hillosokerin lisäämistä voit soseuttaa marjoja esim. sauvasekoittimella, jos et pidä kokonaisista marjoista hillossa.

Purkita mahdollisimman kuumana puhtaisiin kuumiin lasipurkkeihin.
Huom: laita hillon valmistusajaksi puhtaat lasipurkit ja kannet uuniin, laita uuni lämpenemään n. 100 ast. pidä purkkeja siinä lämmössä ainakin 10 min.

2 l mustaherukoita
1/2 dl vettä
1/2 kg hillosokeria

 
Mausteeksi voi laittaa ripauksen sitruunamelissaa, vanilijaa tai kanelia.




Pihjanmarjahyytelö HS tapaan

  • 1/2 l pihlajanmarjoja
  • 4 dl vettä
  • noin 4 1/2 dl hillosokeria (100 g hillosokeria / 1 dl pihlajanmarjamehua)
  • 1 vaniljatanko
Riivi pihlajanmarjat oksista. Poista huonot marjat. Huuhtele marjat huolellisesti lävikössä.
Laita marjat kattilaan veden kanssa ja keitä kannen alla 20–25 minuuttia tai kunnes marjat pehmenevät.Siivilöi mehu kulhoon, purserra lävikön läpi joukkoon myös marjat. Tuloksena pitäisi oll a noin 3 1/2 dl sakeaa mehua. Huuhtaise kattila puhtaaksi. Kaada siivilän läpi puserrettu mehu takaisin kattilaan. Halkaise vaniljatanko. Raaputa vaniljansiemenet mehun joukkoon. Laita kattilaan myös vaniljatangon puolikkaat. Kuumenna mehu, lisää joukkoon hillosokeri sekoittaen. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Ota kattila liedeltä. Poista vaniljatangon puolikkaat. Purkita marmeladi huolellisesti puhdistettuihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Säilytä viileässä. Tarjoa paahtoleivän kera tai juustolautasella.Voit hifitellä hyytelön kanssa vaihtamalla vanilijan konjakkiin tai amarettoon. Tämä siis minun jatko versio tästä. 




Juurespeti paistille

Kasvimaalta kannattaa nostaa nyt perunat, porkkanat ja lantut talteen. Pese, kuori ja lohko. Lisää muutama valkosipuli kokonaisena, lisää tarvittaessa purjoa viipaleina vuokaan mukaan. Uusi n. 200 asteta ja vajaa tunti niin herkku on valmista

Lisää päälle pähkinäöljyä, suolaa, pippuria myllystä, juoksevaa hunajaa ja tuoreita yrttejä kuten rosmariinia, tinjamia ja oreganoa. Jos löytyy sirtuunaa  niin voit laittaa muutaman sitruunaviipaleen sinne tänne uunivuokaan juuresten päälle. Samalla tavalla voit valmistaa tomaatteja, paprikoita ym. juureksia ja vihanneksia nopeasti ja helposti. Tämä on niin supersyysherkkuruokaa!




Suppilovahveroita kastikkeessa

1l Suppiksia
2-4 dl kermaa ( oman maun mukaan )
1/2 paketti koskenlaskija juustoa tai pippurituorejuustoa
Sipulia
Paistamiseen voita
Suolaa ja Pippuria myllystä

Noh, voiko helpompaa herkkua olla? Kuullota sipulit voissa, lisää suppikset. Paista. Lisää kerma ja juusto, hauduta, Nam. Ja tätä herkkua on metsässä niin paljon kun kehtaa kerätä.