23. maaliskuuta 2013

Palmusunnuntaina saa herkutella


Karitsan pikkupaahtopaistit

Jokaista syöjää kohden 1 paisti, oliiviöjjyä, valkosipulia, sitruunaa, tinjamia, rosmariinia ja persiljaa tuoreena. Loraus juoksevaa hunajaa sekä suolaa ja pippuria. 
Maailman helpointa ja herkullisinta pääsiäisruokaa! Sekoita marinadi öljystä, yrteistä ja mausteista. Pilko mukaan valkosipulit sekä purista mehu sitruunasta ja raasta kuori mukaan. Lorauta hunajaa oman maun mukaan, sekoita ja heitä paikku paistiset joukkoon edellisenä päivänä. Sitten vain uuniin ja paistomittari. Paista uunissa 125 asteessa, kunnes paistin sisälämpötila on noin 60–65 astetta. Nosta paistit uunista. Anna vetäytyä n. 20 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Lihansyöjänä en voi muuta kuin nauttia lopputuloskesta. Tämän kanssa tarjotaan meidän perheessä traditiona itsetehtyjä valkosipuliperunoita. Slurps. 
Tarjouilun lisäksi voisi tarjota papuja, parsaa tai porkkanoita, tai kaikkia niitä. Mietitään mitä keksin, onneksi tämä ei ole niin vakavaa ja jääkaapista löytyy aina jotakin. Jälkkäriksi sitten tarjotaankin oikeaa pääsiäisruokaa.


Pasha

500 g rahkaa, 150 g voita, 2 kpl kananmunia, 1 prk smetanaa, 4 dl tomusokeria, 2 tl vaniljasokeria, 2 tl raastettua sitruunan kuorta, 1 rkl sitruunamehua, 1 dl mantelirouhetta, 1 dl rusinoita, koristeeksi sukaatteja, manteleita

Laita rahka valumaan yön ajaksi jääkaappiin joko siivilässä, jonka olet peittänyt sideharsokankaalla tai kahvisuodattimessa, jossa on suodatinpaperi. Mitä kuivemmaksi saat rahkan valutettua, sen parempi.
Purista rahka seuraavana päivänä siivilän läpi. Vatkaa puolet tomusokerista voin kanssa vaahdoksi ja yhdistä rahkan kanssa. Vatkaa sekaan smetana.
Vatkaa kananmunat ja loput tomusokerista vaahdoksi ja lisää se muuhun seokseen. Lisää vielä mausteet ja sitruunamehu.
Lusikoi pasha kostealla harsokankaalla vuorattuun muottiin. Muotin asemasta voit käyttää siivilää, kukkaruukkua tai kahvisuodattimen suppiloa, vaikka ne eivät olekaan oikeaoppisia.
Täytä muotti reunojaan myöten ja peitä harsokankaan liepeillä. Laita muotin päälle painoksi teevati ja vie se syvällä lautasella jääkaappiin. Kaada välillä valunut neste pois.
Seuraavana päivänä kumoa pashamuotti tarjoilulautaselle, avaa muotti ja poista harsokangas sekä koristele valmis pasha.
Venäläiseen tapaan pasha nautitaan kulitsa-pullan kanssa joko sen päällä tai erikseen, mutta maistuu myös jälkiruokana pääsiäisaterian jälkeen.



Kulitsa


3 dl maitoa, 3 munaa, 20 g hiivaa, 50 g voita, 1,5 dl sokeria, 1 tl suolaa, 1 dl korintteja, 0,5 dl mantelia, sahramia, 0,5 dl kardemummaa, 600 g vehnäjauhoja ja voiteluun muna ja päälle mantelia
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, sokeriin vatkatut munat, sahrami ja muut aineet. Leivotaan limpun muotooni ja kohotetaan, voidellaan munalla ja tehdään kukkakuvio manteleista päälle. Paista n. 20 minuuttia 200 asteessa.