21. tammikuuta 2015

Kotitoimistolla




Tänään on sellainen päivä että päätin jäädä kotiin tekemään hommia.  Toimistolla on ihana olla kivojen ihmisten kanssa mutta jos pitää keskittyä, niin siinä en ole vahvimmillani siellä. Kotona , hiljaisuudessa, saan tehokkaammin paukutettua tietyt asiat eteenpäin ja pois päiväjärjestyksestä. Tehokkuus ennenkaikkea. Ja kyllä säästän työmatkassa näin päivinä 2- 2.5h joten silläkin on merkitystä työnhyvinvoinnilleni.

Teen töitä ruokapöydän äärellä tai sohvalla takan edessä. Riippuu vähän millä tuulella olen ja miten hartiat kestävät. Sitten laitan kanakeiton liemen porisemaan pataan ja keskityn oleelliseen. Jossain vaiheessa päivää onkin kiva havahtua ihanaan tuoksuun ja ruokakin on valmis.  Iltapäivän breikki tulee luontevasti siinä kohtaa kun lapsi tulee bussilla koulusta. Koirat ovat aina intona lähdössä lenkille lasta vastaan. Pieni happihyppy tekee aina hyvää ja iltapäivälläkin jaksaa taas jatkaa. Kahvin jälkeen lapsi keskittyy läksyihin ja minä viimeiseen ponnistukseen.

En voisi väittää ettenkö pitäisi näistä päivistä. Hyvä rytmi työn tekemisessä ja sujuva arki. Voiko enempää toivoa?

Tänään siis padassa Thaimaalainen kanakeitto ja lätyt jälkkäriksi. Näillä mennään, helppoa ja vaivatonta.

Kotona on hyvä olla


Thaimaalainen kanakeitto

2-3 kpl broilerin koipia, munakoisoa, porkkanaa, purjoa
3 rkl rypsiöljyä
1 sipulia
3 kynttä valkosipulia
1 nippu tuoretta korianteria
½ tuoretta chiliä
2-3 limen lehtiä
1 pala inkivääriä
1 sitruunaruohoa
6 dl kookosmaitoa (noin 2 prk)
100 g kookoskermaa
4 dl kanalientä
2 limeä (kuori + mehu)
suolaa
mustapippuria
Pilko broilerin rintapalat pieniksi paloiksi. Lisää öljy kattilaan ja kuumenna, lisää vesi ja anna porista tunteja, niin että maku irtoaa jaliemestä tulee muheva. Laitan tähän porkkanaa, purjoa ja munakoisoa myös tässä kohtaa. Lisää pilkottu sipuli ja hakattu valkosipuli ja kuullota vähän. Hienonna puolet korianterista ja lisää joukkoon. Lisä limen lehdet, kuorittu inkivääri ja sitruunaruoho. Muista jättää ne isoiksi paloiksi, jotta ne pystyy myöhemmin poistamaan keitosta.

Lisää kookosmaito, kookoskerma ja kanaliemi. Kiehauta  kovalla lämmöllä muutama minuuttia ja anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia. Lisää limenkuori, limemehu, suola ja mustapippuri.
Takista makua ja mausta lisää tarvittaessa.
Lisää loput hienonnetut korianterit ennen tarjoilua.