11. helmikuuta 2019

Kaikenlaisia kotkotuksia



En tiedä onko tämä(kään) mikään hyvä idea mutta tulevana kesänä minun on pakko toteuttaa haave omista kesäkanoista. Olen jo salaa tiiraillut kanankoppeja ja miettinyt miten saan salakuljetettua 3-4 kanaa koppeineen meidän tontille. Johan siellä on kaikenlaisia pörriäisiä ja isompaa öddiäisiä  niin kyllähän sekaan huomaamatta mahtuu vielä muutama kana? Olemme saaneet maistella ihka aitoja luomu- ja onnellisten kanojen kananmunia ja niiden maku on ihan omaa luokkaansa. Onko parempaa syytä olla hankkimatta?

Kanayhdistykseltä löytyy kivasti materiaalia aiheesta, samoin monista blogeista. Se on selvää että valmiskanloiden koko on sellainen että se ei alkuukan riitä. Meillä on lääniä ja kanojen pitää päästä kunnolla liikkumaan ja kuopsuttelemaan. Ja jos mieli tekee pyrähtää niin siihenkin pitää olla mahdollista.  Haluan että he ovat onnellisia ja saavat liikkua tarpeeksi.


Sitten olen tiiraillut kanan kasvattajia, Kanoja voi ostaa tai vuokrata, siitä on kovin monen rotuisia ja oikein hienoja ja kauniita yksilötä olisi saatavilla. Hauskaa on että ne on varattava ajoissa, jotkut huippusuositut rodut jopa helmi- maaliskuussa näköjään. Ihan niin hottiskanoja en aikonut hankkia. Luulen että meille sopii mainiosti ihan tavalliset maatiaiskanat ilman hienouksia. Joudumme nimittäin pohtimaan tylsempiäkin asioita kuten laitetaanko kanat pataan syksyllä vai palautetaanko ne kanalaan. Saattaa kuulostaa julmalta mutta eettisesti minusta parempi jälleen omat kanat omaan pataan kuin kärsivät kanat jättikanaloissa.

Joka tapauksessa  nyt on muistilistalta ensimmäinen asia laitettu kirjoihin ja kansiin. Pitäisikö seuraavaksi miettiä hyötypuutarhaa vai lampiprojektia?