1. helmikuuta 2019

Syytä juhlaan - Herkutellan blineillä


Tänään meidän perhe saavuttaa yhden merkkipaalun ja juhlistamme sitä yhdessä vähän paremmalla perjantaiherkulla. Blinit kuuluvat emigranttikulttuuriin ja helmikuuhun kiinteästi. Oikeasti olemme mutustelleet niitä aina laskiaisena. Nyt en malta kuitenkaan odottaa sinen saakka vaan otamme varaslähdön

Meillä blinit tarjotaan aina siian mädin, smetanan ja sipulin kanssa. Sitten lisäkkeinä käytetään sienisalaattia sekä keitettyjä, murskattuja kovia kanamunia kirkastetussa voissa. Laitan myös sillikaviaaria ja suolakurkkuja & hunajaa mutta ne jäävät yleensä vähemmälle huomiolle. Blinithän ovat siinä jännä ruoka että ensimmäinen syödään ahmien ikävästä, toinen nautinnolla ja kolmannella hankitaan tajuton ähky. Joka kerta sama juttu.






Pikablinit:  


3 dl maitoa

10 g hiivaa (¼ palaa)

1 tl suolaa

2 tl sokeria

2 dl kermaviiliä

n. 3 dl vehnäjauhoja

2 keltuaista

2 valkuaista 


Kirkastettu voi paistamiseen: Laita voi pieneen kattilaan miedolle lämmölle.  Kun voi sulaa, voin hera valuu pohjalle ja voi kirkastuu pinnalta. 


Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri, huoneenlämpöinen kermaviili tai jogurtti sekä vehnä- ja tattarijauhot. Nosta kulho kuumaa vettä sisältävän astian päälle, peitä kannella ja jätä kohoamaan 1-2 tunniksi. Kun juuri on noussut, lisää keltuaiset ja kovaksi vaahdoksi vatkattuvalkuaiset. Paista blinit voissa edellisen ohjeen mukaisesti.