22. tammikuuta 2020

Mitä minun kaapista löytyy aina?



ÖLJYT: Cocosöjly (paistan broiskut tässä) oliiviöljy, sitruunalla maustettu oliiviöljy salaatinkastikkeena, välillä avocadoöljyä,  

MAUSTEET: omenaviinietikka, hunaja, suola, pippuri, tuore chili, tuore inkivääri, lime + sitruuna

YRTIT: Tuoreena niin paljon kuin mahdollista mutta talvella pakotetusti myös kuivattuna kesän sadosta. Timjami + oregano + rosmariini+ minttu (puskat rehottaa yrttimaassa, kiitos leuto talvi) korianteri on ihan favorite tietyissä sapuskoissa. Pakkasessa vielä tallessa persilja + tilli + lipstikka.

JUUSTOT: Feta, Mozzarella ja vuohenjuusto koska käytän näitä maltillisesti salaateissa tuomassa makua. Koskenlaskija @ruoka käytän maltillisesti ruuanlaitossa, kun tarvitaan vähän extraa. Ja tietty raejuusto joka toimii hyvin hedelmien kuin salaatin kanssa. Ja ymmärrättehän että juustoja on aina silloin tällöin joku näistä, ei todellakaan kaikkia ja samaan aikaan!

PÄHKINÄT: löytyy mutta en hirveästi käytä niitä. Niissä on sikana kaloreita ja niitä on tullut popsittua vähän liikaa. Vaikea pysyä esim. 6 kpl manteleita… mutta nykyään lisäilen salaattin aina silloin tällöin.

PASTAN korvikkeet: Couscous, Bulgur, Ohra, Uunijuurekset, riisiä n. 1-2 krt viikossa riippuen treeneistä ja aktiivisuudesta.

VIHANNEKSET ja JUUREKSET nyt: Salaatti, tomaatti, kurkku. Bataatti, Porkkana, Palsternakka, Lanttu, Kaali, Sipuli, Valkosipuli. Tämä aina elää mutta näistä saa yksin ja erikseen ihania keittoja, uunijuureksia, tai erilaiset juures pyreet kuten palsternakka pyree joka on ihan minun favorite!

Pakkasessa on hirveä ja lammasta, kaupasta saa broiskua, kananmunia (omaa tuotantoa odotellessa) ja kalaa. Näillä mennään ja niitä tulee meillä aina syötävän. Ihan sama mitä muut ajattelevat. Olen lihansyöjä ja pysyn. Kasvissetit ovat herkullisia, ei siinä mitään mutta lihasta en luovu. Piste.

Näistä saa väsättyä ihan mitä haluaa. Lihakeitosta- porkkana-inkiväärikeittoon, Broiskua couscous itämaisittain tai lounassalaatin. Jos olet suunnitelmallinen, mieti viikon ruokalista ja käy kaupassa. Minä en ole, siksi minulla on kaapissa vähän kaikkea ja teen mitä tekee mieli. Koska en enää leivo niin teen näitä muita juttuja. Tällä viikolla on tiedossa kanakeitto, pakkaseen teen eväskeitoksi duuniin porkkana- inkiväärikeiton ( annostelen ne valmiiksi 300g annoksiin ja pakastan. Syön kun en jaksa tehdä muuta evästä). Kalaa tekisi mieli, joten käyn hakemassa viikonlopuksi lohen minkä savustan ja jämistä teen savulohikeiton. Nämä siis lämpimiä settejä. Lounas/ päivällinen asetelmassa on 1 lämmin + 1 salaatti kombo. Jos salaatti tai keitto on kevyt niin toinen setti saa olla ruokaisampi.

Herään arkisin n. 5.30 ja minun kroppa ei pkaipaa ruokaa heti aamusta. Pärjään hyvin vajaalla litralla teetä ja parilla tl hunajaa. Syön vasta duunissa ja kaivan aamulla eväät jääkaapista. Monesti otan lounaaksi päivällisen tähteet ja jatkan niitä salaatilla tai jos ei ole mitään niin kehitän sitten äkkiä salaatin ja otan broiskua ym mukaan minkä saan paistettua salaatin kylkeen duunissa. Iisiä!

Salaattisekoitus, etikkamarinoidut porkkanat ja tähän vaikka sunnuntain jämäpaisti side-orderiksi. Toimii! 


Kello 6-7  Teetä ehkä vajaa litra + 2 tl hunajaa
Kello 8  Aamiainen: Munakas tai puuro marjoilla
Kello 11 Lounas: Salaatti
Kello 14  Välipala jos muistan ( omena tai rahka tmv. ) aluksi piti olla mutta enää en koe tarpeelliseksi. Tai jos lounas on tod. kevyt niin pitää ehdottomasti varata välipala.
Kello 16-17 Päivällinen Perheen kanssa. Esim. Lohta muusilla + salaatti
Kello 20 Illallinen: Mehulasi tai maustamaton jugurtti appelsiinilla, tai teetä + 1 leipä.

Cocosmaito+ kaurahiutaleita+ mustikka +mansikka + chia


Olen huono välipaloissa jos aamiainen, lounas ja päivällinen on kunnossa. Pärjään niillä hyvin ja en koe nälkää missään vaiheessa. Jos taas olen tiukilla kaloreilla, välipalojen merkitys korostuu. Silloin ne ovat välttämättömät, samoin kun esim salipäivinä jolloin vedän crostrainerit, pyöräilyt ja soudut+ päälle käyn vesijumpan ja uimassa. Kroppa huutaa iltapalaa tuon jälkeen ja sen saa taatusti.


Lihapata gulassityylisesti- Mums!