23. tammikuuta 2020

Palsternakka x 5



Moni meistä ajattelee, että palsternakka on vain keittojuures. Laitan tähän muutaman reseptin niin pääset kokemaan palsternakan myös ihan omana itsenään. Palsternakan maun salaisuus ovat eteeriset öljyt ja korkea sokeripitoisuus. Ominaismaku tulee parhaiten esiin, kun palsternakan keittää juuri ja juuri kypsäksi tai paahtaa uunissa.

Palsternaakka antaa täyteläistä, makean pyöreää, aromaattisen mausteista makua erilaisiin patoihin, keittoihin, kasvispihveihin tai suolaisiin piirakoihin. Tällä hetkellä palsternakkaa kannattaa keittää ja soseuttaa. Sose on hyvä lisäke sellaisenaan tai perunasoseen joukossa. Kasvis- tai kanalientä lisäämällä palsternakkasoseesta saa vähän paremman keiton.




Palsternakakeitto
700 g palsternakkaa
300 g jauhoista perunaa
1 iso salottisipuli
2 rkl öljyä tai voita
9 dl vettä
1 tl suolaa
1-2 dl kermaa (kuohukerma tai ruokakerma)
ripaus muskottipähkinää jos haluaa

Kuori ja paloittele juurekset. Paloittele myös sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä kasviksia noin 5 minuuttia. Lisää vesi ja kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannen alla, kunnes kasvikset ovat aivan pehmeät. Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma sekä muskottipähkinä 

Yrttiöljy: Öliiviöljyä, rosmariini/ rakuuna ym mitä kaapista löytyy. Suola, pippuri. Sekoista ja anna tekeytyä muutama tunti.  Ripsottele keiton pinnalle enne tarjoilua. 


Palsternakkasipsit (keiton koristeeksi )
1 palsternakka, rypsiöljyä, sormisuolaa (Tai ihan tavallinenkin käy)
Höylää palsternakasta pitkiä suikaleita kuorimaveitsellä tai juustohöylällä. Kuumenna öljy kattilassa ja paista lastut öljyssä. Nosta reikäkauhalla paperille kuivumaan. Tarjoa keiton lisänä. 


Paahdettuna

Kuori ja leikkaa palsternakkoja pitkiksi suikaleiksi. Pirskota päälle oliiviöljyä sekä suolaa ja mustapippuria. Paahda 225-asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Tarjoa esim. turkkilaisen jugurtin kanssa, jonka maustat: Suola, pippuri, ripaus sokeria, lime/ sitruuna ja minttu/ korianteri – oman maun mukaan




Pihvinä

Kuori ja raasta 400 g palsternakkaa ja 2 jauhoista perunaa. Yhdistä raaste, 1 muna, ½ dl korppujauhoja, 1 dl kermaa, 1 tl suolaa, mustapippuria ja muskottipähkinää. Paista massasta pihvejä öljyn kera keskilämmöllä molemmin puolin 4 minuuttia. Tarjoa maustetun turkkilaisen jugurtin kanssa tai vaikka ihan vain creme craice ( kevyt tietty)




Palsternakkasose

Kuori ja lohko palsternakat ja muutama peruna kattilaan. Keitä suolavedessä ja tee muussi kuten olet muussin tottunut tekemään. Hyvä suhde on 2/3 palsternakkaa 1/3 perunaa.  Tarjoa lihan tai kalan kanssa. Seuraksi sopivat esim. pikkelöidyt vihannekset/ juurekset / sienet