21. tammikuuta 2020

Tämä vuosi on MINUN!



Lupasin FBn puolella vähän kirjoittaa siitä, miten minä olen onnistunut ja millä eväillä vien projektini loppuun. Alan taas pitää tätä blogia mutta hetken kirjoitan sitä itselleni ja teille joka olette kiinnostuneita kuulemaan, miten herkuttelija ja suursyömäri on pärjännyt. Itseasiassa tämä tulee hyvään saumaan koska selvisin Joulusta mitättömillä vahingoilla ( n. + 0.5- 1 kg)  ja asia on nyt korjattu. Asetin uuden tavoitteen tälle vuodelle joka on vielä – 10 kg. Sitten painaisin 80 kg ja olisin n. 25kg kevyempi kuin vuosi sitten. 80kg on jollekin todella paljon mutta minä olen päättänyt, että se riittää minulle ja tuntuu luontevalta painolta. Tämähän on jokaisen henkilökohtainen asia mikä tuntuu hyvältä, kunhan ei mene liiallisuuksiin. Kun pääsen tuohon, sen jälkeen harjoittelen painon ylläpitämistä. En halua olla 50 v rampa lihapulla. Haluan liikkua, elää, kasvattaa koiria, harrastaa, käydä normaalisti töissä, luntustaa pitkin Euroopan kaupunkeja. Haluan elää ja voida hyvin!

Ensin määräsin itseni peilin eteen. Katsoin, tuijotin ja mietin miten näin on käynyt. Kokeile miltä se tuntuu. Anna aikaa ja älä pelkää. Kirjaa fiilikset ylös koska nyt PÄÄTÄT tehdä sen muutoksen. Älä murehdi äläkä varsinkaan masennu vaan VOIMAANNU – Sano sille peilikuvalle HEIDO, ei tule ikävä!

Joudut tekemään itseasiassa töitä enemmän korvien välissä. Koirankoulutuksessa pätee sääntö koira ei muuta ikävää käyttäytymistä, jos ohjaaja ei tee muutoksia-  kropan kanssa on sama juttu.
Sinun pitää selvittää mistä sinun kalorit tulevat. Uskon että meillä jokaisella ylipainoisella on yksi ja sama vika, eli syömme liikaa. Syömme taatusti eri asioita. Joku on perso makealle tai herkuille, joku ruualle, joku napsii (minä olin näitä kaikkia) ja joku vain ylensyö.

Jokainen meistä tietää ja on nähnyt ravintoympyröitä ja lautasmalleja mutta oivallus itselle tuli sen jälkeen, kun aloin kirjata kaiken syötävän ylös ja myös punnitsemaan. Valitettavasti. Minun piti selvittää ITSELLENI mistä kiloni tulevat ja miten. Tärkeimmät laihdutuksen apuvälineet itselle ovat VAAKA + FATSECRET sovellus. Se kertoo raakaa dataa siitä mitä on päivän mittaan popsinut.

Tämä avasi sen miksi laihtumisessa oli taukoja tai ei edistynyt (viikonloppu voi tuhota koko viikon työn) ja palonko oli todellinen kulutukseni vrs. syöminen- Kesällä leikkauksen jälkeen jouduin pudottamaan kalorit 1200- 1400 kcal koska käytännössä makasin. Kuulostaa mitättömältä mutta jos ei liiku yhtään niin ei silloin voi mässätäkään. Jos olisin syönyt jonkun suositusten mukaan, olisin lihonut. Eli jokaisella kropalla on joku perus kulutustaso ja vuosi on opettanut minulle kuinka paljon voin syödä missä tilanteessa. Sinun siis pitää hahmottaa paljonko kroppa kuluttaa ja missä menee laihtumisen raja. Toisilla se on se 1200 kcal ja toisella se voi olla paljon enemmän. Se selviää itsellesi, kun tiedät paljon olet syönyt. Vaaka kyllä kertoo, oliko se viikon aikana liikaa tai liian vähän, joten suosittelen ruokapäiväkirja + kerran viikossa punnitus – perjantai aamuisin. Tällä hetkellä näillä liikkumisilla itse laihdun n. 500g viikossa, kun kulutukseni pysyy 1500- 1800 kcal päivässä viikon sisällä – joka päivä. Tämä oppi tuli siis puolen vuoden sisällä, se ei tapahtunut päivässä eikä kahdessa. Tilanteet muuttuvat ja kroppa kertoi kyllä aina missä mennään.

Ensimmäisen viikon tehtävä voisi olla vaikkapa - Miettikää mitä syötte ja kuinka paljon? Ole rehellinen koska teet tämän ITSELLESI etkä kenellekkään muulle ja siksi se on hyvä ja positiivinen asia!