8. syyskuuta 2022

Bäbies´ Garden Hot Gossip- Avan muistolle

 

Jos jotain tekstiä on ollut vaikea aloittaa ja kirjoittaa, niin on kyllä ollut tätä Avan muistokirjoitusta. Ja miksi se on ollut niin vaikeaa? Kasvattaminen on harrastus mutta myös elämäntapa ja tähän koiraan linkittyy kokonainen yksi elämänvaihe ja pala kasvattajan identiteettiäni. Kun hautasin Avan, hautasin yhden narttulinjani, kolme todella rakasta ja tärkeää koiraa elämässäni. Hautasin samalla paljon yritystä, haaveita, unelmia ja upeita suunnitelmia. Sattumat käänsivät sivua kirjassa eteenpäin ja lopuksi sulkivat tämän luvun minun kasvattajan kirjassani. Kasvattaja voi kerralla menettää paljon asioita mutta voi myös saada, jos pitää sydämen ja kotioven auki. Tämän nartun ansiosta sain myös paljon ja myös opin. Opin itsestäni ja arvomaailmastani ja millaisia koiria haluan ja yritän kasvattaa. Mikä on oikein ja mikä väärin? Jalostuksesta luopuminen oli tuskallista, koska silloin ei vielä selkiä kuvattu juurikaan eikä niistä mitään virallista lausuntoa saanut, myöhemmin kyllä. Päätökseni Avan pois sulkemiseksi jalostuksesta koski hetken mutta nykytietämyksellä, se oli oikein.

 

TAUSTAT JA HISTORIA

Kun aikanaan astututin Grazia Juliet is Slavnoi Stain Livonias Baron Heart of Hamletilla, päätin heti pitää yhdistelmästä itse yhden nartun ( tämä oli mittatilauspentue itselleni) .Kun Diva aikanaan tuli suomeen, kotonani oli jo kaksi narttua ja kolmatta en halunnut kotona pitää, se oli pakko sijoittaa. Diva oli upea koira kaiken kaikkiaan mutta koirakiintiö oli täynnä niin minkäs teet. En ollut ja en ole edelleenkään hyvä monen koiran kanssa ja kaksi dobermannia on itselleni maksimi. Diva sijoitettiin mutta yhteistyö kodin kanssa ei oikein sujunut. Sain vaivoin tehtyä tämän yhden pentueen ja oli ilmiselvää, että pitäisin siitä itse yhden nartun itselläni ja toisen laittaisin talteen. Noh, ei sen Myrtinkään kanssa ihan putkeen mennyt, joten tämä taisikin olla viimeinen ns. sijoituskoira. Eli sijoituskoiria ei ole alku kommervenkkien jälkeen harrasteltukaan, se on tullut liian kalliiksi nimenomaan kasvatustyötä ajatellen. Ei ole iloa sijoittaa koiraa, jos siitä ei saa jatkoja. Myrtti oli valloittava pakkaus ja hänelläkin olisi ollut paljon enemmän annettavaa kasvatustyöhöni. Lennätimme hänet saksaan ja astutin hänet upealla Leo v d Märchsen Landilla ja lopulta sain hänestä 2 pentua. Yhden uroksen ja yhden nartun – Avan.

Tästä narttulinjasta minulla oli 2 pentua, josta minun oli pakko myydä molemmat mutta nartusta pidin itselläni jalostusoikeuden. Sitten piti tuumata mihin tämän kultakimpaleen oikein myyn. Kaksi sukupolvea oli jo mennyt hukkaan niin tätä narttua en enää kyllä tuhrisi. Kyselyitä oli paljon mutta mielenkiinnon herätti eräs nuori pariskunta jolla toisella olikin ollut kotona jo dobermanni- se oli paras päätös ikinä.

 

YSTÄVYYS

Niin kuin olen jo todennut, koirat yhdistävät ihmisiä ja osasta tulee läheisimpiä kuin toisista. Meidän kaikilla koirilla on ihanat kodit mutta joskus asiat vain loksahtavat kohdilleen. Näin meillä kävi varmaan Sentun kanssa. Ei me aina olla oltu asioista samaa mieltä, ollaan me riideltykin mutta ystävyytemme on arvokasta ja tasa-arvoista. Kun olen tarvinnut apua tai tukea, Senttu on ollut paikalla pyyteettömästi ja pyytämättä- toivottavasti mäkin olen osannut olla. Ollaan koettu ihmeellisiä asioita, juhlittu ja hippailtu ja surtu kun on ollut surtavaa. 12 vuotta on mennyt nopeasti ja olen nähnyt nuoren naisen kasvavan naiseksi ja Äidiksi. 12 – vuoteen mahtuu niin paljon asioita-  Mutta me pidetäänkin ne meidän välisenä. Yhden salaisuuden voin paljastaa, iloitsen kovasti, kun saamme vieraita ja reilu vuoden ikäinen pieni neiti taapertaa meidän olohuoneessa. Minusta on tullut Vara- Mummo! Kait tätä voi sanoa jo todelliseksi ystävyydeksi. Koiria tulee ja menee mutta todelliset ystävät pysyvät rinnalla.

 




AVA – Bäbie´s Garden Hot Gossip 24.8.2010 – 12.8.2022

 

Eihän me päästy sitten viettämään 12 vuotissynttäreitä, se jäi parin viikon päähän. Ava oli alusta saakka omanlainen, liekö isän verenperinnön vai siitä että pentuja ei ollut kuin kaksi. Vahvatahtoinen omantien kulkija, joku olisi voinut sanoa, että rasittava ja hankalakin. Mutta näiden ominaisuuksien lisäksi toimelias, avoin, ystävällinen, sosiaalinen, työtä pelkäämätön ja rohkea. Kun tuossa kymmen vuotta sitten tätä torppaa rakennettiin, tämä nuori neito kiipesi ritiläportaita pitkin toisen kerroksen lattiaparrulle taiteilemaan. Kyllä. Lattia puuttui ja pelkät parrut olivat vielä toisessa kerroksessa. Meni hetki ja muutama kylmähikipisara tuli vuodatettua kasvistädiltä ennen kuin saatiin neiti peruutettua parrulta takaisin portaille ja käännytettyä alakertaan. Tämä oli yksi monista tempauksista, jota matkaan mahtui. Lelu- ja pallohulluus joka vahvasti periytyi äidiltä ja isoäidiltä, aiheutti myös monta kommellusta. Tässä teille opetus, älä koskaan jätä lejuja auton katolle…



Välillä oikein ihmettelin Sentun voimia tämän nuoren koiran kanssa, joka haastoi narttumaisella tavallaan ihmisiä, olematta kuitenkaan ilkeä tai aggressiivinen - Kekseliäs ja kovin omatoiminen kyllä. Tämä omatoimisuus ja energisyys säilyi tässä koirassa loppuun saakka, vielä muutama viikkoa aikaisemmin koiranäyttelyssä tuomari oli kirjoittanut arvosteluun ” tyylikäs ja onnellinen narttu joka liikkumisen sijaan mielummin leikkii kehässä”

Ava esiintyi viimeisen kerran kehässä meidän erikoisnäyttelyssämme lähes 12 vuotiaana Heinäkuussa 2022, saaden SA:n sekä VET- Sertin. Lisäksi hän oli kasvattajaluokassamme vanhimpana koirana kahden muun veteraanin ja yhden juniorin rinnalla. Kuten aina, hän loisti kehässä ja sen ulkopuolella. Tämä kaunis arvostelu kertoo hänestä kaiken oleellisen:

Almost 12 years, in exc condition for her age, full of temperament and attitude, head with really clean lines and exc lips, dark brown eyes, dispite her age still full of elegance, moves very well for her age, good coat condition.


Ava 11v 

 

Vaikka kasvattaja joskus menettää, hän voi saada tilalle myös jotain hyvin arvokasta. Nostan maljan ja huudat kolme HURRAA huutoa sinulle Ava Rakkaani. Kun Senttu tokenee sun menetyksestä, me istutaan sun haudalla ja juodaan kuohuviiniä, nauretaan sun hulluille jutuille- Koska legendat jäävät aina elämään


Ava ja Dana rakastivat vetohommeleita

Pariviikkoinen pötkelö



Ava koiranetissä