13. marraskuuta 2015

1. Yö leikkaukseen

No tässä alkaa pikkuhiljaa orientoitua viikonlopun ohjelmaan. Kävin lukaisemassa tämän ja enempää en lue. Loput tulee sitten lääkäriltä ja lupaan että Lola kertoo toipumistarinaansa kun sille päälle sattuu.

Univetin sivuilta kopioituna:

Tavallisin ortopedinen vamma koiralla on ristisidevamma. Ristisidevamman hoitomenetelmä riippuu mm. koiran koosta, rodusta, iästä, aktiivisuudesta, ja käyttötarkoituksesta. Kun leikkaus on tarpeen, on syytä valita se leikkaustapa, mikä on paras juuri kyseiselle potilaalle. Isoille aktiivisille koirille on kehitetty uudenaikaisia leikkausmenetelmä, ns. TTA-menetelmä (Tibial Tuberosity Advancement). TTA-menetelmä soveltuu erityisesti suurten ja jättirotuisten koirien polven ristisideleikkaukseen.
TTA-tekniikassa sääriluun harjanne siirretään eteenpäin ja polvinivelen kulmaa muutetaan, jolloin ristisiteen repeämisen aiheuttama polvinivelen löysyys saadaan korjattua. Uuden tekniikan ansiosta jalan toimintakyky palautuu huomattavasti nopeammin

Kuva netistä lainattu
Potilaan valmistelu, leikkauskäytäntö, herääminen ja kotiutus Ennen leikkausta eläinlääkäri tarkastaa potilaan erillisellä poliklinikkakäynnillä. Mikäli on tarvetta tutkia eläimen terveydentilaa tarkemmin, voidaan tällä käynnillä ottaa esim. verinäytteitä tai selvittää sydämen ja hengityselimistön toimintaa. Leikkaustoimenpide, kotitoimenpiteet ennen leikkausta ja kustannusarvio käydään omistajan kanssa läpi. Omistaja voi varata ajan leikkaukseen käynnillä tai käynnin jälkeen puhelimitse.
Koirapotilas olisi hyvä kylvettää leikkausta edeltävänä päivänä. Paasto 10-12 tuntia ennen leikkausta on ehdottoman tärkeää. Vettä eläin saa juoda. Potilas on hyvä ulkoiluttaa ennen sairaalan tuloa kunnolla, mikäli sen kunto sallii. Pieneläinhoitaja ottaa potilaan sisälle, käy omistajan kanssa läpi potilaan kunnon, mahdolliset sairaudet tai lääkitykset ja muut tarvittavat tiedot sekä milloin omistajan on mahdollista noutaa lemmikkinsä. Tämän jälkeen potilas siirretään valmisteluhuoneeseen odottamaan leikkausvuoroaan.
Leikkaukset tehdään aina leikkaussalissa ja nukutuksessa. Nukutusta valvoo aina siihen koulutettu pieneläinhoitaja. Potilas saa ensin rauhoittavan esilääkityksen ja kipulääkkeitä. Potilaalle laitetaan laskimokanyyli, jonka kautta annostellaan nukutuksen induktiolääke, suonensisäinen nestetiputus ja tarvittaessa muita lääkkeitä. Potilas hengittää nukutusaineen ja hapen seosta henkitorveen laitetun intubaatioputken kautta. Nukutuksen syvyyttä voidaan tarkoin säädellä. Karvojen ajo ja leikkausalueen kirurginen pesu tapahtuvat valmisteluhuoneessa. Leikkaussalissa potilas kytketään valvontamonitoreihin, joilla seurataan sydämen sykettä ja veren happisaturaatiota (pulssioksimetri).Pieneläinhoitaja ja eläinlääkäri valvovat narkoosia ja potilaan vointia leikkauksen ajan.
Leikkauksen jälkeen potilas siirretään heräämöön, jossa heräämistä seurataan ja varmistutaan mm. siitä, että kivunhoito on riittävä. Potilasta ei kotiuteta ennen kuin se on toipunut kunnolla nukutuksesta. Yleensä eläin on noutokunnossa 2-5 tunnin kuluttua leikkauksen päättymisestä. Potilaan leikkannut eläinlääkäri on yhteydessä potilaan omistajaan leikkauksen jälkeen ja pieneläinhoitaja käy potilaan omistajan kanssa läpi leikkauksen jatkohoito-ohjeet. Mukaansa omistaja saa kirjalliset ohjeet, mahdolliset lääkkeet tai lääkereseptin.