28. marraskuuta 2018

Sairaan kaunis koira



Meni hetki sulattaa Yle Arenan Sairaan kaunis koira-  dokumenttia. Mieli on kovin ristiriitainen koska olen kasvattaja mutta myös lemmikkikoirien omistaja. Dokumentti kertoo sen mitä me jo tiedämme mutta en voi käsittää kuinka tätä tapahtuu ja nämä pennut löytävät ostajansa? En voi käsittää sitä kasvattajana enkä koiran omistajana. Tämä dokumentti aiheuutta inhoa, väristystä ja pahaa oloa. Kuinka karmeita ihmiset voivat olla ja kuinka tyhmät ihmiset ostavat koiria tietämättä taustoista, näkemättä vanhempia, näkemättä miten ja missä oloissa pennut kasvavat saatikka mistä ylipäätänsä maksavat? On järkyttävää, että typeryksiä on paljon ja se mahdollistaa näiden kauheiden koirakiduttamoiden ylläpidon. Normaalit kasvattajat kasvattavat pentujaan suurennuslasin alla ja jos virhe sattuu, siitä isketään heti, vaikka kuinka teemme huolisesti asiat ja parhaamme mukaan. Sitten nämä kiduttamot ja kasvattamot elävät ja voivat vahvasti kenenkään viranomaisen puuttumatta asiaan. Suomessa se vaatii eläinsuojelunäkökulmasta muutenkin aina raatoja ja puolikuolleita eläimiä ennekuin asioihin tulee stoppi. 


Lapsi ja riehuvat B- Pennut

Tätä tapahtuu Suomessa joka päivä ja monessa eri rodussa. Onneksi dobermannien kasvattaminen on haastavaa ja usean pentueen tekeminen vuodessa lähes mahdotonta. Mahdotonta siksi että itse pentueen hoitaminen on työlästä ja myyminen vielä työläämpää. Jos sinulla ei ole olemassa olevaa varauskantaa ja lähdet nollatilanteesta on 100% varma että sinulla on luovutusiässä muutama pentu vielä kotona. Dobermanni ei ole muotirotu eikä sovi kaikkien käteen- eikä tarvitsekaan. Hyvät, laadukkaat ostajat ovat harvassa ja pitäisi löytää kaiken kirjavan kyselykasan alta. Yksikään fiksu kasvattaja ei myy pentua näkemättä ja tapaamatta ihmisiä ensin. 


Mummo Bebe ja W- lapsenlapset
Kasvattaja Minä heristi korviaan toisaalta monessakin eri kohtaa dokumenttia ja ihan kaikkea näkemääni en välttämättä allekirjoita. Koirien perinnöllisistä sairauksista ja jalostamisesta voin sanoa vain sen, että rotua vaihtamalla ei tilanne parane. Jokaisella rodulla on omat riskinsä. Se kuinka vakavia ne ovat ja millaisia päätöksiä rotuyhdistykset tekevät, sillä on merkitystä. Kun siirtyy uuteen rotuun, myös opiskelu ja tiedon keruu alkaa alusta. Myös perinnölliset sairaudet (joita nykyään tutkitaan erittäin paljon eri kaupallisten yritysten toimesta) asettuvat pääsääntöisesti kolmeen eri kategoriaan. Vähemmän vakavat sairaudet kuten PHTVL, HD tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Näiden kanssa elää ja pärjää joko kohtuullisella lääkityksellä tai ilman. Vakavat, jossain määrin hoitoihin vastaavat sairaudet kuten vWD ja wobbler. Hyvä tietää ja tiedostaa jotta koiran on hyvä ja turvallista olla ja elää. Sitten on luonnollisesti fataali kuolemaan johtava kardiomyopahtia joka johtaa aina kuolemaan. On päivän selvää missä järjestyksessä asioita on pakko puntaroida ja tehdä valintoja. Niin kauan, kun meillä ei ole testimenetelmää sairaiden koirien löytämiseen ENNEN sairastumista, pakko tehdä se mitä voidaan. Ja kasvattajathan tekevät valintoja, testauttavat ja tutkivat koiriaan ja pyrkivät parempaan. Näin ainakin itse uskon. Jos joku rotu on sairaampi kuin toiset, tehdään se voitava mikä on tehtävissä- Rakkaudesta omaan rotuun. Älkää sekoittako aiheena rotukoirien jalostusta JA pentutehtailua -  Ne ovat kaksi täysin eri asiaa. 

Käykääs siis kurkkaamassa dokkari ja kertokaa mitä mieltä itse olette

Puolan Prinsessa Inkerin ja The Bodyn N- rakkauslapset