17. joulukuuta 2020

Mikä on yhdistyksen tehtävä ja miksi yhdistyksellä pitää olla toimiva hallitus ja toimikunnat?

 

Siinäpä vasta pulma. Hallitustyöskentely koetaan jotenkin hohdokkaana mutta tosiasiassa se on aika tylsää ja pilkuntarkkaa puuhaa. Se mitä toimikunnissa tehdään, näkyy enemmänkin tekemisenä jäsenistölle. Kun tutkii yhdistyksen sääntöjä, ei se hallitustyöskentely nyt niin glamoröösiä olekaan:


Hallituksen tehtävänä on:

Toimia yhdistyksen tarkoitusperien totuttamiseksi ja huolehtia sen toiminnasta.

Edustaa yhdistystä ja tehdä sen puolesta sitoumuksia, mikäli ne eivät kuulu yhdistyksen kokoukselle. kutsua yhdistys sekä sääntömääräisiin, että muihin kokouksiin ja valmistaa niissä käsiteltävät asiat, sekä toimeenpanna kokousten päätökset.

Hoitaa yhdistyksen rahavaroja ja muuta omaisuutta, sekä periä jäsenmaksut.

Päättää yhdistyksen toimihenkilöiden palkkioista talousarvion rajoissa.

Pitää luetteloa yhdistyksen jäsenistä ja päättää jäsenten hyväksymisestä ja erottamisesta, kuitenkin huomioon ottaen, mitä näissä säännöissä muualla on sanottu.

Laatia toiminta- ja tilikertomukset edelliseltä kalenterivuodelta.

Laatia ehdotuksen yhdistyksen talousarvioksi ja toimintasuunnitelmaksi.

Asettaa tarvittavat toimikunnat sekä määrätä niiden tehtävät.

Hoitaa muut yhdistystä koskevat juoksevat asiat.

 

Hallituksen tulee tosiaan miettiä rahaa (valitettavasti), rodun hiipuvia rekisteröintimääriä jotka vaikuttavat suoraan jäsenmääriin, sen lisäksi SDYn pitäisi edustaa yhdistystään myös erilaisissa virallisissa kokouksissa kuten SKL, SPK tai AGI … muutamia mainitakseni. Hallituksen vastuulla ovat myös lehti, netti ja sosiaalisen median kanavat. Viimeksi mainittu on loistava työkalu mutta myös yksi perkele. Sanoisin että somemyrskyt kuormittavat, syövät voimia ja vievät tolkuttomasti työaikaa. Nämä myrskyt eivät laannu ikinä vaan kuormittavat hallitusta kuin hallitusta kokoonpanosta huolimatta. Aina on joku jota riivata. Mietinkin että jos sama tarmo laitettaisiin yhteiseen tekemiseen, tai jos arvostelun sijaan ehdotettaisiin jotain konkreettista tilalle jolloin palaute olisi rakentavaa ja kehittävää? Onko siihen mitään edellytyksiä tai edes tahtoa?

Toimikuntien tekemisellä on myös merkitystä. Ei puheenjohtaja yksin tai hallitus saa mitään aikaiseksi ilman toimivia ja päteviä toimikuntia

Jalostustoimikunnan tehtäväpooli on todella laaja. sen päätehtävä on ohjata rodun jalostusta Suomessa! Ei hallitus ohjaa jalostusta vaan JTMK. Sen lisäksi JTMK järjestää ZTP, kouluttaa tuomareita, kokoaa vuosikirjan, kerää terveystietoja, valmistelee PEVISAn ja jalostuksen tavoiteohjelman etc. siis vain muutamia työtehtäviä mainitakseni. Kun holtterointi on kaikkien kielenpäällä, tämä on se instanssi, jossa vaikutetaan. Vaikka itse olen sitä mieltä, että kaikki jalostuskoirat tulisi holtteroida, se ei ole yhdistyksen kanta. Ja minulle on ihan se ja sama mitä laitetta käytetään. On hienoa että yhdistys tarjoaa tällaisen mahdollisuuden mutta laitteella ei tulisi olla merkitystä vaan sillä että tutkimus tehdään oikein , yhteisin säännöin ja pelimerkein.

Koe- ja koulutustoimikunta on olemassa sitä varten, että he vastaavat nimensä mukaisesti yhdistyksen koe- ja koulutustoiminnasta. Se pitää sisällään kaikki pentukoulutuksista virallisiin kilpailuihin, niiden anomiseen ja toteuttamiseen. Ei pieni paletti sekään. Lajien kirjo on kasvanut tolkuttomasti mutta jäsenmäärä ja harrastaminen eivät. Tässä taas yksi pulma purtavaksi tähän toimikuntaan.  Kuinka innostaa kasvattajia ohjaamaan kasvattinsa  omistajia harrastamisen iloihin ja saloihin. Nääs tässäkin toimikunta ei ihmeisiin pysty vaan tarvitsee kasvattajien tukea.

 Viimeisimpinä muuta ei vähäisempänä on näyttelytoimikunta. Ilman näyttelytoimikuntaa ja Porvoon näyttelyä yhdistyksen tilanne olisi aivan toisenlainen. Jäsenmaksuilla nimittäin ei katetta muuta kuin lehti ja postitus (jos sitäkään tänä päivänä?) Porvoon näyttely mahdollistaa meille kaiken muun toiminnan. Tässäkin kohtaa pieni porukka tekee valtavan työn meidän kaikkien hyväksi.

 Tämän lisäksi taustalla puurtaa paljon muita toimihenkilöitä, jotka mahdollistavat jäsenille lehden ( Kiitos Mari ja Hanna) tai että some, netti etc, palvelut pelaavat Juhan ansiosta tai majan asiat hoituvat että kukaan ei ajatteleekaan Virvaa. Tai rahastonhoitaja tai sihteeri joka paahtaa koko ajan sata lasissa. Tämän lisäksi olen varma, että kirjoitus kiihkossani jäi mainitsematta monta nimeä jotka ovat olleet mukana järjestämässä testejä ja kokeita vuodesta toiseen mutta eivät näy missään- ja kaikki tämä n. 200 maksavan asiakkaan takia. Mietikääs sitä. Kukaan toimihenkilö, hallitus tai toimikunta ei jaksa ainaista valitusta. Sitä on jatkunut iät ja ajat hallituksista ja tyypeistä riippumatta. Jos naama tai koirat ei miellytä, alkaa torpedointi syystä tai toisesta.

Tänään kokoonnutaan poikkeusaikana poikkeuksellisesti SDYn kutsumaan nettikokoukseen-  tapa hyvä ja tasapuolinen koko jäsenistölle. Toivoisin että tulevaisuudessakin voisimme jatkaa tällä vaihtoehdolla. Toki se tarkoittaa yhdistyksen sääntöjen muuttamista mutta eMeetingit ovat tätä päivää. Yhdistyksen tulee kyetä muuttumaan ja kehittymään, jotta se säilyy elinvoimaisena ja terveenä myös tulevaisuudessa- ihan kun Dobermanni rotuna konsanaan.

Katso siis peiliin ja kysy itseltäsi MITÄ MINÄ VOIN TEHDÄ YHDIISTYKSEN TAI RAKASTAMANI rodun eteen


Eipä minulla muuta,