8. joulukuuta 2020

Mistä kasvattamisessa on kyse?


Kasvattaminen on pitkä prosessi, joka vaatii paljon ennakkotyötä, suunnittelua ja arviointia. Itse pidän pentueiden suunnittelua kaikkein tärkeimpänä vaiheena. Kasvattajana minun tulee omata tietoa mutta myös näkemystä mitä tavoittelen tai mitä asioita pidän tärkeänä. Kaikki lähtee nartusta mitä käytän, mitkä ovat sen heikkoudet ja vahvuudet, mitkä ovat rodussa esiintyvät ylisimmät ongelmat tai haasteet ja kuinka vastata niihin. Jalostukseen on pyrittävä aina käyttämään parasta mahdollista urosta, oli se missä päin maailmaa hyvänsä. Aina löytyy uros joka tasapainottaa narttua hyvässä ja pahassa.

Olen tavattoman innoissani siitä mitä saamme aikaiseksi seuraavien vuosien aikana. Olen rakentamassa pohjia omalle kääpiöbullterrieri kasvatustyölle ja se saa minut innostumaan valtavasti. Nyt ponnistamme ja teemme ison työn, jotta on vankka pohja mistä jatkaa eteenpäin. Kun saamme ensimmäisen vaiheen rakennettua, pääsemme keskittymään olennaiseen.

Jokaisella kasvattajalla on oma agenda ja näkemys. Luonne on ensiarvoisen tärkeä. Meillä on hirmu mukavat, terveet koirat joita ei ole tarvinnut näyttelyissä hävetä. Luonteenpiirteet mitä en linjoihini halua on hyperaktiiviset, yliterävät, arat, hermostuneet ja aggressiiviset koirat. En voi sietää näitä ominaisuuksia ja en niitä omissa tulevissa linjoissani suvaitse. Koiran tulee olla avoin, hallittava ja ystävällinen koirille sekä ihmisille. Sen pitää olla kiinnostunut ruuasta ja leikkimisestä. Koirien kanssa eletään joka päivä ja elämän pitää olla mukavaa omistajalle kuin koiralle itselleen.

Toinen tärkeä asia on terveys. Pevisa tulee minibulleille vuonna 2021, vaikkakin huonona sellaisena-  toivottavasti se on alku jollekin paremmalle. Itse näkisin mielelläni Pevisassa silmien ja munuaisten lisäksi myös sydäntutkimuksen. Fataalit, koiran tappavat sairaudet tulisi olla mutta sitä en ihan ymmärrä, että geenitesti, jolla ei saa luotettavaa lopputulosta on siellä? On harhaanjohtavaa jos koiran status on n/n ( terve) mutta polygeenisyyden vuoksi voi silti sairastua? Pistää miettimään onko sellaisen testin paikka Pevisassa- vielä? Kannatan ehdottomasti koirien tutkimista mutta osaan tutkimuksista on syytä suhtautua tässä vaiheessa kriittisesti. Pennun ostajalle pitää selvittää tutkimusten merkitys ja seuraukset. Tulenkin pitämään samalaista Exceliä kääpiöbullterriereistäni kun minulla on dobermanneista. Se on hyödyllinen työkalu tulevaisuudessa, johon kerään kaiken tiedon kasvattamistani koirista- hyvässä ja pahassa. Hyvään koiran kasvatukseen ei ole oikoteitä, vaan kyse on oman prosessin hallinnasta ja omien voimavarojen oikeasta käytöstä. 

Mitä paremmin teen työni, sitä paremmin löydän myös oikeat kodit pennuilleni. 

Millainen on oikea koti omasta mielestäni?  Perheen pitää olla kiinnostunut  pentueen vanhemmista, rodusta ja terveystutkimuksista. Heidän pitää olla kiinnostunut missä pennut kasvavat ja miten niitä hoidetaan. Pitää olla valmis istumaan pentulaatikon laidalla ja käymään pitkätkin keskustelut pennusta ja sen tulevaisuudesta. Kasvattajallakin on omat odotukset kuten myös ostajalla. Kun odotukset kohtaavat, tuloksena on iloinen koira ihanassa perheessä.