19. syyskuuta 2023

Hunajasta asiaa - tiedätkö miten hunaja syntyy?

Tiesitkö muuten että Mehiläisemme keräävät kesällä kukista mettä ja kerrallaan ne voivat kuljettaa noin 0,1 grammaa? Mesilähde valikoidaan tarkasti – mehiläisilläkin on suosikkikasveja. Suomessa tärkeimpiä hunajan satokasveja ovat mustikka, vadelma, apilat, maitohorsma, luonnonniityillä kukkivat kukat sekä puut ja toki syksyisin kanerva.


Kasvit houkuttelevat mehiläisiä niin kutsutuilla mesiviitoilla. Kun kukat ovat täynnä mettä, mesiviitat näkyvät selkeästi. Joskus ihminenkin voi havaita ne viiruina kukkien terälehdillä. Kun mesi on imetty pois, viitat eivät näy. Meden kerännyt mehiläinen myös erittää kasviin feromonia, joka viestittää muille, ettei kyseiseen kukkaan kannata vähään aikaan mennä.

Pesässä kentältä palaavat mehiläiset antavat meden eteenpäin pesämehiläisten jatkokäsiteltäväksi. Mehiläinen prosessoi hunajan rauhasissaan tuottamien entsyymien avulla. Entsyymit muuttavat meden sokerit hedelmä- ja rypälesokeriksi. Tuore mesi sisältää runsaasti vettä, joka alkaa helposti käydä pesän lämmössä. Pesämehiläiset haihduttavat hunajasta liian veden pois. Tuore mesi levitetään mahdollisimman moneen kennoon, jotta haihtuminen olisi mahdollisimman tehokasta. Kun hunaja on mehiläisten mielestä valmista, mehiläiset peittävät hunajakennon vahalla ilmatiiviiksi odottamaan käyttöä.




Kun kennot ovat peitetty, keräämme  loppukesästä, yleensä heinä- elokuussa hunajakennot pesästä linkousta varten. Osa satokasveista, kuten tattari ja kanerva, kukkivat kuitenkin vielä tämän jälkeen. Ja siksi yritämme tehdä uuden linkouksen syyskuussa jotta saisimme talteen erityisen ja harvinaisen herkun- Kanervahunajan. Ja uskokaa tai älkää, tänä vuonna olemme saaneet tätä superherkkua talteen parin vuoden tauon jälkeen! 

Ennen linkoamista poistamme käsityönä hunajakennoista vahakannet kuorimahaarukalla. Linkouksessa hunaja poistetaan kennoista keskipakoisvoiman avulla. Tämän jälkeen hunaja vielä siivilöidään ennen pakkausta, jotta linkouksesta irronneet vahat eivät päädy purkkiin. Kennohunajaa taas ei lingota vaan kennot leikataan irti kehikoista ja pakataan kuorinnan jälkeen.