26. syyskuuta 2018

P- Pentueemme on nyt 7.5 vuotta



Ja suru sen mukainen.


Miksi dobermannin saaminen veteraani - ikään on niin vaikeaa? + 8 v koirista yli 80 % sairastaa kardiota ja se näkyy myös meidän pentueessa mutta missä ovat se + 20% terveistä ?  Parin viikon sisällä kahdella sisaruksella on diagnosoitu DCM  eri asteisena, 1 veli ja sisko ovat menehttyneet jo aijemin. Jos DCM ei iske - on syövät, kasvaimet ja spondyloosi riesana tai vatsalaukunkiertymät tai vierasesineet. Näitäkin on ollut ja jokainen menetys tuntuu niin turhalta ja kurjalta. En ole yksin tämän asian kanssa todellakaan ja tämä on rotumme yleinen ja tunnistettu ongelma mutta mitkä ovat työkalut kasvattajalla? Ei kerrassaan mitään.

Tutkimme koiramme ja jalostukseen käytetään vain tutkimushetkellä terveitä koiria. Tervettä urosta voi käyttää jalostukseen 6v-7v-8v-9v vuotiaana mutta narttua et käytä. Nartun käyttöikä ensisynnyttäjäksi pitää olla 4v- 5v ja toista pentuetta tehdessä n. 6 v. Minulla on huonoja kokemuksia vanhempien narttujen jalostuskäytöstä joten 4-6 v on oikein hyvä ikä ilman ihmeellisiä komplikaatioita. Olemme siis pattitilanteessa, DCM puhkeaa joko ajoissa ( usein havannoidaan oirettomana)  tai sitten + 7 v terveeksi testatuillakin koiralla oireellisena. Terve, kunnes sairaaksitodetaan- Näin se vain menee.

Mitä voin kasvattajana tehdä ? Mikä vastuu on rotuyhdistyksellä ja jalostustoimikunnalla? Mitä voimme yhdessä tehdä? Mistä kaivamme iäkkäät linjat takaisin? Onko jollain kasvattajalla pitkäikäisemmät koirat kuin toisilla?Miksi tätä tietoa ei ole saatavilla? Tilastoimme omien BG koirien tuloksia ja elämän dataa sitä mukaa kuin niitä tulee mutta ne ovat omaan käyttöön. Tekevätkö muut kasvattajat samanlaista työtä omista kasvateistaan? Olisi mielenkiintoista tietää. Olen valmis avaamaan oman datani muiden käyttöön jos sille on tarvetta ja se koetaan hyväksi mutta se on tehty BG koiria ja niiden kasvattamista varten.



Mutta niistä kasvattajan työkaluista... Tuntuu siltä että ympyrä sulkeutuu. Lääketiede on kehittynyttä ja koiria tutkitaan paljon. Siitä huolimatta se ainoa iso taakka - DCM - on vailla luotettavaa tutkimusmenetelmää. Pitääkö vain palata alkuun ja juurille ? Iäkkäät urokset olisi ainakin syytä kaivaa naftaliinista, testauttaa ja terveitä käyttää jalostukseen. Narttujen kohdalla tilanne on luonnollisesti mahdoton mutta ainakin suosia jalostuskäytön aloittamista +4 tai +5 vuoteen jos ei tee kuin pari pentuetta niin tämä onnistuu hyvin. Etsitään pitkäikäisiä linjoja , kenen kasvatit elävät pisimpää vailla erityisiä murheita? Onko niitä enää rodussamme ? Monissa muissa roduissa eroja löytyy vaikka linjossa virtaa samoja veriä mutta geenit ovat jakautuneet erilailla, niin teoriassa se on mahdollista myös meillä. Jotain pitää kuitenkin tehdä että koiramme saavat juhlia syntymäpäiviä vielä pitkälle veteraani- ikään. Minä olen valmis talkoisiin - Mitä ikinä se vaatiikin.