14. maaliskuuta 2019

Mitä on laadukas koiran kasvattaminen?



Kasvattajan näkökulmasta kasvatustyön tulee olla läpinäkyvää. Koiranet mahdollistaa sen, että tuloksia, ei huonoja eikä hyviä kätketä omiin arkistoihin vaan ne ovat nähtävillä ja todennettavissa. Tärkeää on myös että kasvattaja kerää omaa dataa talteen asioista mitä koiranet ei tallenna eikä saa näkyviin. Tällaisia tietoja ovat hammaspuutokset, kivesviat, hampaiden kiiillevauriot tai koirien kuolemat, kuolinsyyt sekä ikä muutamia mainitakseni. Kun kasvattaja kerää säännöllisesti ja järjestelmällisesti tietoja siinä avautuu ihan uusi maailma. Kun tilastoa katsoo, muistuu mieleen asioita mitä on jo kerennyt unohtaa. Nämä koskevat usein koiran terveysasioita mutta tallennamme tietokantaan kaiken informaation mitä kasvateistani saan ja mikä tuntuu oleellisesta. Mielummin liikaa muistiinpanoja kuin liian vähän. Laadukas kasvattaminen edustaa minulle sitä, että käytän jalostukseen terveitä ja hyväluonteisia koiria jotka ovat myös ulkomuodoltaan ja käyttöominaisuuksiltaan rodunomaisia

Laadukkaan kasvattamisen yksi kulmapilari ovat terveystutkimukset. Miten muuten kasvattaja voi tietää mitä maailmalle suoltaa? Ja kyllä, kun meidän koirien tuloksia katselee, ei siellä ole pelkkää gloriaa. Siellä on ” kauneusvirheitä” siellä sun täällä mutta juuri siitä saa kokonaiskäsityksen. Laadukkaaseen kasvattamiseen ei riitä kuvauttamalla 2 kpl A lonkkaisia koiria ja jättää loput kuvaamatta tai tulokset julkistamatta. Laadukas kasvatustyö vaatii, että kasvattaja katsoo omaa kasvatustyötään kriittisesti ja objektiivisesti. Se ei ole helppoa mutta exel on paljastava ja erinomainen apuväline koiranetin ohella. SE PAKOTTAA itsetutkiskeluun ja arviointiin. Mukavaa se aina ei ole mutta kasvattavaa ja opettavaista. Asiat eivät voi muuttua, jos muutoksen tielle ei lähdetä.

Entä luonnetestit ja MH? Koiranetissä tulokset ovat saatavilla mutta työkaluna exel toimii paremmin. Se tapahtuu niin että testatut koirat ladotaan pentueittain ja osa- alueittain. Kun massaa kertyy, näkyy muutokset hyvin sukupolvittain- hyvässä ja pahassa- Joten itse pidän luonnetestausta yhtenä hyvänä välineenä ja mittarina. En välttämättä yksilötasolla mutta laajemmin katsottuna.

Terveyden ja luonteen testaamisen lisäksi riittävä määrä kasvatteja tulee käydä näyttelyissä. Ei edes 25 kertaa, vaan vaikka muutaman kerran. Kyllä ulkomuodollinen laatu tulee esille väkisinkin. Hyvä koira on hyvä, ei siitä huonoa saa. Tosin olen huomannut, että jos koira menestyy, näyttelykärpänen pääsee usein puremaan. Ja … tuloksetkin ovat olleet sen mukaiset.
Yksi laadukkaan kasvatuksen mittari on  tieto- Tietoa saa vain, jos kasvatin omistajat tekevät yhteistyötä.

KIITOS RAKKAAT BG TIIMILÄISET – Te mahdollistatte että yritän pitää lupaukseni. Koiranet pursuaa jälleen tietoa jota voin hyödyntää tulevaisuudessa. 


Teen parhaani sen eteen, että pentusi on Sinun Elämäsi Koira!


Kesän näyttelyitä taas odotellessa...